Moment d'empènyer

Des del 2007 que la consigna ha estat resistir, aguantar el que havia de caure i efectivament ha caigut i intentar no quedar esclafat amb l'impacte. Romandre ja ha estat un èxit.

No obstant, això no pot ser sempre així. Aquesta recepta només serveix pel moment més greu de la crisi, que en aquesta darrera i actual, ha estat un moment molt llarg, de 7 anys. No obstant, després de passar un llarg hivern com un ós o una tortuga, totalment hivernats, sense moure'ns, ni consumir quasi res, ara es comença a notar que fa menys fred a fora i que el sol torna a escalfar una mica.

Un moment o altre hem de decidir sortir del cau i creure que arriba la primavera i que després vindrà l'estiu novament. Encara que els famosos "brots verds" que ja s'albiraven a l'any 2009 eren pura il·lusió, ara sí que és cert que hi ha indicadors que ens fan pensar que el pitjor ha passat, com pot ser l'increment de la confiança, la millora de qualificació de les agències de rating, la normalització de la prima de risc, el creixement del PIB, l'increment d'exportacions, etc.

Ara ja no és moment d'estar arronsat, ara  ja toca començar a empènyer, ara és l'hora dels valents, hora de tornar a invertir, a arriscar, a crear, a inventar, a emprendre. És evident que venim d'un període molt difícil i que la recuperació serà lenta i que no podem esperar resultats a molt curt termini, ni enyorar records especulatius, però és moment de tornar a sembrar per anar recollint quan toqui i amb mesura.

No obstant, en aquest moment en que toca tornar a empènyer, fa falta que tothom i tot conflueixi en aquest propòsit i no només els empresaris o emprenedors. Som tots els qui ho hem de fer i, principalment, ara toca que els governs, estatal, autonòmic i local, donin una mostra de intel·ligència i sentit de l'oportunitat i incentivin aquesta recuperació amb mesures fiscals i socials adequades, fomentant la inversió empresarial, la recerca i el desenvolupament, la creació i la invenció, la internacionalització i l'exportació, així com la formació professional i continuada.


Si durant els darrers 7 anys la política ha estat retallar en tots aquests aspectes i, per sort i malgrat tot, encara queden empreses i activitat econòmica considerable, ara ha arribat l'hora de fer un canvi total de política i passar de desincentivar a incentivar realment i amb polítiques efectives. Ara és el moment. Ara ja toca.     

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada